Popis
Kokosovník ořechoplodý je palma, která člověku dává zázračný kokos. Jednotlivé části kokosu člověk využije od kosmetického, potravinářského až po textilní průmysl. Tento 2,5 kg a 20 – 30 cm velký hnědý chlupatý plod můžete posbírat na řadě míst. Třeba v přímořských oblastech Asie, ve střední a jižní Americe, na Madagaskaru či Seychelách. Bílá dužina a kokosová voda je chráněná tvrdou skořápkou. Kokosová voda není totéž, co kokosové mléko. Mléko se získává právě z dužiny.
Kokosové mléko je výborným zdrojem energie. Jeho většinu totiž tvoří tuk (okolo 60%) a z asi 20% cukry. Obsahuje rovněž zdravé omega – 6 mastné kyseliny a vlákninu. Rovněž je výborným zdrojem bílkovin. Najdeme v něm i železo, vápník, fosfor, draslík, mangan, selen a zinek. Kokosové mléko je také bohaté na vitamíny sk. B, vitamín C, E i K. Není divu, že také díky nim Tom Hanks přežil jako Trosečník.
Použití
Ovocné smoothies s kokosovým mlékem jsou jednoduše vynikající a osvěžující. A co by byla Piña Colada bez kokosového mléka. Chia pudink s kokosovým mlékem vám dodá energii i spoustu živin. Vytvořte z kokosového mléka chutný kokosový krém, který můžete využít na různé ovocné sladké dezerty a koláče. Kokosové mléko má své místo i v asijské a thajské kuchyni. Hodí se jak k vepřovému, tak i ke kuřecímu masu. Vyzkoušejte tuto kombinaci a překvapte všechny exotickou chutí.
Složení
60% kokosový extrakt, voda
Země původu
Thajsko
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C. Po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 2 dnů.
Upozornění: Změna konzistence následkem chladu není na závadu, naopak je poměrně běžná. K získání jemné krémové konzistence nechte za občasného míchání zahřát ve vodní lázni po dobu 5 – 10 minut.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.