🚨 Už jen pár dní! Akce na dopravu s PPL za 29 Kč definitivně končí 31.5. Nepropásněte šanci ušetřit! 📦 Objednejte včas a využijte zvýhodněnou dopravu, dokud je čas. 🕒
  • 1 z 4
 

Vanilkový lusk Premium Bourbon Madagaskar

 

Bourbonské vanilkové lusky prvotřídní kvality s výraznou vanilkovou vůní. Jsou extra dlouhé 17-20cm a užasně šťavnaté. Označení Bourbon se vztahuje pouze na nejlepší pravou vanilku, která je pěstována na území Madagaskaru a na ostrovech Mauricius, Mayotte, Comoro a Réunion.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 79 Kč / ks
od 71 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Koření jednodruhové
Zvolte variantu
Vanilkový lusk Premium Bourbon 4 Množství: 1 ks Skladem
Můžeme doručit do: 30.5.2024
79 Kč / ks
71 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon 6 Množství: 3 ks Skladem
Můžeme doručit do: 30.5.2024
225 Kč / ks
201 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon 5 Množství: 5 ks Skladem
Můžeme doručit do: 30.5.2024
359 Kč / ks
321 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon Madagaskar Množství: 10 ks Skladem
Můžeme doručit do: 30.5.2024
689 Kč / ks
615 Kč bez DPH
   
 

Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (16 - 20cm)

Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je popínavá tropická orchidej, která může dorůstat až 20 metrů na délku. Vanilka je druhým nejdražším kořením na světě, ihned po šafránu. Na třetím místě se pak umisťuje kardamom. Přečtěte si následující informace, abyste se dozvěděli, proč je vanilka tak drahá a kolik práce je spojeno s jedním vanilkovým luskem.

 Vanilkový lusk Premium Bourbon z boku

pěstování vanilky je velmi složité

V celém procesu pěstování vanilky je nejzajímavější ruční opylování květů vanilky. Zahradníci musí pravidelně kontrolovat květy, protože kvetou pouze několik hodin a během této doby musí dojít k jejich opylení. Rostlina kvete a plodí nejdříve tři roky po vysazení a plod vanilky dozrává v průběhu čtyř měsíců. Sklízejí se podlouhlé žlutozelené lusky, které musí být utrženy ve správný čas, aby nedošlo k otevření tobolky. Než se vanilkový lusk dostane do podoby, jak ji známe, čeká ho ještě dlouhá cesta.

Existují dva typy zpracování vanilky, suché a mokré. Suchá technika se používá v Mexiku a mokrá v Indonésii. Suchá technika zahrnuje mírné zahřátí lusků po dobu 6-8 měsíců, následně se suší 3-6 měsíců na slunci, poté následuje fermentace v textiliích z vlny a nakonec se skladuje v hermeticky uzavřených nádobách. Při mokrém zpracování se tobolky vanilkovníku spaří horkou vodou a rychle se osuší. Poté se vystavují slunci a nechají se sušit po dobu až 8 měsíců.

Charakteristická chuť vanilky je nasládlá a velmi lahodná. Madagaskarská vanilka je vnímána jako sladká, zatímco mexická je více kořeněná a indonéská má chuť po exotických květech.

historie vanilkových lusků

Původně byly plody této liány využívány Toltéky a Aztéky v jihovýchodním Mexiku. Obyvatelé této oblasti nazývali vanilku "thilxochitl", což v překladu znamená "černý lusk". Už v 16. století se vanilka stala běžným kořením pro dochucování kakaa, jídel a dokonce i pro léčení horečky. Když španělští dobyvatelé ochutnali tradiční kakaový nápoj s vanilkou, ihned si ji oblíbili. Díky nim se vanilka dostala i do Evropy.

Vanilkový lusk Premium Bourbon 3

Až okolo 18. století se začala vanilka používat i mimo kuchyni, jako například k provonění tabáku nebo jako esence do parfémů. Až do 19. století se 100 % vanilky pěstovalo výhradně v Mexiku. Vanilkovník se na Madagaskar dostal díky španělským cestovatelům. V současnosti více než polovina oblíbeného koření pochází právě z Madagaskaru, kde se vyrůstají plody nejvyšší kvality.

jak Použit vanilkové lusky

Odkryjte tajemství nejchutnější části vanilkového lusku - jeho vnitřní obsah. Stačí podélně rozříznout usušený lusk tupou stranou nože a objeví se dřeň plná malých, aromatických zrníček. Vyškrábněte je z obou polovin lusku a použijte je k oslazení vašich dezertů, koktejlů, pečení a mnoha dalších pochoutek.

Zbylé lusky můžete jednoduše vložit do lahve s alkoholem a nechat je louhovat, abyste získali sladší chuť a úžasné orchidejové aroma rumu. A pokud si chcete užít vlastní vanilkový cukr, jednoduše rozmixujte celý lusk bourbonské vanilky v kuchyňském robotu a smíchejte s krystalovým nebo moučkovým cukrem, pak uchovávejte v zavřené dóze.

Složení

100% Bourbonská vanilka prémiové kvality (Vanilla planifolia).

Délka lusku: 16 - 20 cm

Země původu

Madagaskar

Skladování

Skladujte v temnu, chladu a suchu. Nepřekračujte teplotu 15°C.

Vanilkové lusky nikdy neskladujte v původním pytlíku, ale je zapotřebí je občas nechat nadýchat, aby se předešlo plísním.


 

Vlastnosti BIO

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: